İçeriğe geç
Anasayfa » ELLIOTT DALGALARI NEDİR?

ELLIOTT DALGALARI NEDİR?

Elliott Dalgaları ve Dalga Prensipleri

Finansal varlıklar, kapitalist sistem hayatımıza entegre olduğundan beri çeşitli spekülatif ve manipülatif hareketlere, dalgalanmalara ve büyük iniş ve çıkışlara sahne olmuştur. Elliott Dalga Prensibi, bu hareketleri tahmin etmek için Ralph Nelson Elliott tarafından ortaya atılmıştır.

Elliott’a göre trendler, takipçilerinin Elliott Dalgaları olarak isimlendirdiği belirli kalıpları izleyerek oluşur. Dalga Prensibi’ne göre finansal piyasalarda fiyatlar rastgele oluşmaz, belirli ve sınırlı sayıda kalıplardan oluşan ve önceden kestirilebilen trendler halinde ilerler. Bu trendler Fibonacci dizisindeki sayılarla ilişkilidir.

ELLIOTT DALGALARINA GİRİŞ

Evren gerçekten bir düzen içinde midir? Gerçekten küçüğüz, çok küçüğüz. İşte bu yüzden finansal piyasaların grafiklerini incelerken, aynı evreni incelediğimiz şekilde bakıyoruz. Evrenin büyük ve küçük oluşumlarında meydana gelen kaostan, fraktallardan, dalgalanmalardan haberimiz yok. Bir finansal varlığın grafiğini açalım. Ne kadar ince ve derine bakarsak, dalgalanmaları, fraktalları ve kaosu o kadar yakından görürüz. Bir dakikalık zaman dilimi ve 12 aylık zaman dilimi arasındaki oluşumlar ne kadar farklı değil mi? İşte finansal piyasalar da, aynı hayatımızda, dünyamızda ve evrende var olan kaosu, dalgalanmaları ve fraktalları kendi fiyat yapısı içerisinde içerir.

Tabii ki tüm elliott dalgaları bu şekilde oluşmamaktadır. Temelde anlatmak istediğimiz dalga yapısı, giriş için ve kafanızın karışmaması için 5 dalgalı yükseliş ve 3 dalgalı düzeltme şeklindedir. Diğer derslerimizde ise daha detaylı konulara değindik. Görsel1 ve Görsel2’de sizin için örnek oluşturduk. Gerçekte ne kadar farklı bir durum mevcut değil mi? Zaman aralığını küçültürseniz daha da farklı yapılarla karşılaşacaksınız.

DALGALARIN ÖZELLİKLERİ

1. Dalga

1. dalgaların yaklaşık yarısı, ana sürecin bir parçasıdır ve çoğunlukla çok baskılanmış seviyelerden bir sıçrama şeklinde oluşur. 1. dalgalar genellikle 5 dalganın en kısa olanıdır. İlk dalgalar özellikle ana taban formasyonlarından sonra ortaya çıkarlarsa, çok dinamik ve volatil olabilirler. Büyük ve hacimli bir yeşil marubozu mum ile başlangıç meydana getirebilirler.

2. Dalga

2. dalgalar, 1. dalganın kazandırdığının genellikle büyük çoğunluğunu ya da tümünü geri alır. Çoğu zaman 2. dalgalar, 1. dalganın taban seviyesine ulaşmadan sona erer. Genelde bu düzeltme hareketi Fibonacci’nin 0.886 ila 1 seviyeleri arasında biter. Büyük çoğunlukla 1 seviyesine ulaşmaz.

3. Dalga

3. dalga, genellikle ana trend yönündeki 5 dalga içinde en uzun ve en dinamik olanıdır. 1. dalganın tepesinin geçilmesi, klasik geçiş olarak tanımlanır ve Dow Teorisi’ndeki alım sinyalinin ifadesidir. Gerçekte, bütün trend takipçisi teknik sistemler, boğa piyasasına bu noktadan girerler. Bu dalga sırasında genellikle işlem hacmi çok artmış olur ve fiyat boşlukları daha görülür bir haldedir. 3. dalga hiçbir zaman 5 dalgalık hareketin en kısası olamaz. 3. dalganın görüldüğü dönemde, temel veriler de iyileşmeye başlar. Bu dalganın hangi seviyelerde sonlanacağını kestirmek zordur. İlerde göreceğimiz uzayan 5. dalga gibi düz ve dik bir patika oluşturuyor hissi verebilir.

4. Dalga

4. dalga genellikle kompleks bir modeldir. 4. dalga, 2. dalgada olduğu gibi bir düzeltme yada erteleme aşamasıdır fakat yapısı yönüyle 2. dalgadan genellikle ayrılır. Üçgenler genellikle 4. dalga sonrasında ortaya çıkar. Küçük zaman dilimlerinde Wyckoff Birikim Aşaması görülebilir.

Ayrıca, 4. dalga tabanı hiçbir zaman 1. dalga tavanını örtemez.

5. Dalga

3. dalgaya göre daha az dinamiktir. 5. dalga sırasında birçok teknik gösterge fiyat hareketinin gerisinde kalmaya başlar. Muhtemel bir piyasa zirvesinin uyarıcısı olarak, değişik osilatörlerin negatif uyumsuzluk göstermeleri de bu dönem içinde görülür. 5. dalgalar bazen 3. dalga tepesine takılarak “kesik tepe dalgası” olarak adlandırdığımız dalgalanmayı oluşturabilirler.

A Dalgası

Piyasada A dalgasının oluştuğunu gösteren kanıtlardan en önemlileri, ana eğilimi düzeltme yönünde 5 dalgalı formasyonun ortaya çıkması ve düzeltme yönünde işlem hacimlerinin giderek artmasıdır. Hacimli kırmızı mumlar gözle görülür şekilde artmaktadır.

B Dalgası

Aşağı trendden yukarı doğru olan hareketler, genellikle düşük işlem hacimleriyle gerçekleşirler ve çoğunlukla satış yapmak için son fırsat olurlar.  Düzeltmenin tipine bağlı olarak yukarı hareket ya da önceki yüksek değerleri deneyebilir ya da tekrar geriye dönmeden önce eski yüksek değerini geçebilir. Bu dalgalanmalarda genelde 0.618-0.886 Fibonacci çekilmeleri arasında son bulur.

C Dalgası

C dalgası, yukarı trendin bitmiş olduğu konusunda geriye çok az kuşku bırakır. Yine, düzeltme hareketinin tipine bağlı olarak bilinen her cins satım sinyallerini ortaya çıkaracak şekilde, A dalgasının tabanının aşağılarına doğru ilerler. Bazen 4. dalganın ve A dalgasının tabanından bir trend çizgisi çizerek, omuz baş omuz formasyonu ortaya çıkarılabilir. C dalgaları, A dalgasına göre daha büyük kırmızı mumlar oluşturur. Düşüş daha derin ve serttir, piyasada artık yükseliş umudu pek kalmamıştır. Genel olarak A-B Fibonacci sayılarının 1.618 ila 2.618 seviyeleri arasında biter. 2.618’in altına sarkmalarda ise ekstrem bir durum mevcut olabilir.

Elliott Dalga Prensibi’ne girişimizde öğrenmeniz gerekenler bunlardı. Önümüzdeki derslerde ise dalgalanmaların zaman aralıklarına göre isimlerini, farklı dalga çeşitlerini ve osilatörler-indikatörler ile kullanımlarını anlattık. Kaos ve dalgalanmanın hiç bitmediği bu piyasada, bol kazançlar dileriz.